Rob Goorhuis

 
 

Rob Goorhuis is een van de toonaangevende componisten van dit moment. In een zeer eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het repertoire.

Zijn studies deed Rob Goorhuis aan de conservatoria van Utrecht, Arnhem en Tilburg in de hoofdvakken koor- en orkestdirectie alsook in de vakken piano, orgel (cum laude) en muziektheorie. Aansluitend was hij lang actief als dirigent en instrumentalist en dirigeerde hij diverse koren en orkesten, zoals het "Utrechts Begeleidingsorkest", dat koorbegeleidingen verzorgde door heel Nederland en incidenteel daarbuiten. Als organist en klavecinist trad Rob Goorhuis veelvuldig op in Nederland, maar hij gaf hij ook concerten in België, Frankrijk, Italië, Duitsland en Polen.

Hij maakte deel uit van Ensemble Sanssouci en Dialogo Musicale en concerteerde in het bijzonder met het Hannover Knabenchor tijdens het Festival Wallonie te Luik en met Dialogo Musicale op het Festival Oude Muziek in Utrecht. Hij speelde delen uit het «Buxheimer Orgelbuch» voor de Westdeutsche Rundfunk. Goorhuis toerde internationaal met de Utrechtse Studentencantorij en was gedurende jaren de vaste continuospeler van het Utrechts Barok Consort onder leiding van Jos van Veldhoven.

Hij was van 1973 tot 2011 als directeur verbonden aan de Biltse Muziekschool te Bilthoven.

Goorhuis treedt vaak op als jurylid bij concoursen van blaasorkesten en koren. Enkele van de evenementen waar Rob Goorhuis jureerde: het Eidgenössisches Musikfest te Fribourg, Luzern en Sankt Gallen, de Nationale Zwitserse kampioenschappen voor koperblazers, de Union Grand-Duc Adolphe in Luxemburg, de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Zutphen en Groningen, de Swiss Open Contest en het World Band Festival in Luzern, het Vlaamse Open Brassband Kampioenschap in Mechelen, de Europese Brassband Kampioenschappen in Oostende, het Duitse Brassband Kampioenschap in Duisburg en Coesfeld en Euro Brass Drachten.

Als componist is hij autodidact. Op het terrein van de muziek voor blazers was hij al spoedig geen onbekende meer. Hij componeerde vele werken als verplichte werken voor de concoursen van de landelijke federaties en andere aansprekende organisaties. Rob Goorhuis is “Composer in Residence” van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest.

Rob Goorhuis is als leraar verbonden aan de Akademie van de Bund Deutscher Blasmusikverbände in Staufen (Baden-Württemberg).

In 2003 ontving Rob Goorhuis de Gerard Boedijn Penning wegens zijn verdienste voor de Nederlandse blaasmuziek. In 2006 werd Rob Goorhuis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens het Farewell Concert van de European Brass Band Contest op 6 mei 2012 in de Doelen te Rotterdam ontving hij de Piebe Bakker Award vanwege zijn inzet voor de instandhouding van de fanfare en zijn omvangrijke bijdrage aan het fanfarerepertoire. In 2015 werd Rob Goorhuis door de Vereniging Vrienden van het Wereld Muziek Concours benoemd tot Persoon van Verdienste. In 2016 ontving hij de BUMA Brass Award. Rob Goorhuis dankt zijn uitverkiezing o.a. aan het grote en wereldwijd als hoogstaand gekwalificeerde oeuvre dat hij inmiddels achter zijn naam heeft staan.












Voor vragen over bestaande composities, maar ook voor opdrachten kunt u rechtstreeks contact opnemen. Zie daarvoor het tabblad ‘Contact’.


 

Te Amsterdam geboren in een gezin, waar muziek een bescheiden rol speelde.


Na het voortgezet onderwijs ging hij op aanraden van zijn leraar, de organist Bernard Bartelink, in Utrecht studeren.


Er ging een wereld voor hem open.


Muziek werd een passie, een opdracht voor het leven.


Levensloop

Foto Andries de Haan

Carnavalsvereniging de Weergodden van De Bilt  eerde Rob Goorhuis in 2007 met de Gouden Speiker, de hoogste onderscheiding van deze vereniging.

Het ereteken werd hem met de bijbehorende steek uitgereikt tijdens het Prinsenbal.